Deodoro-Dagge vs Bagdad Bob

EJ ABO Olympic Games, Rio de Janeiro Horse inspection 2016-08-0
EJ ABO
Olympic Games, Rio de Janeiro
Horse inspection
2016-08-0

Ni som läser det här kanske inte har somnat om efter Sarah Sjöströms kross av världsrekordet på 100 meter fjäril. Strax efter 22-tiden här i Rio fick Sverige sitt första guld och ett nytt världsrekord på tiden 55,48.

Stort!

Det hade å ena sidan varit trevligt att ha en ackreditering som gjort att man kunde rört sig mer bland sporterna, å andra sidan träffade jag på Henrik Skiöld på TT idag. Det är extremt långa dagar med flera olika sporter, långa transporter, som till exempel till Manaus där det är sex timmar med inrikesflyg. Därpå konstaterade jag att det ju faktiskt delas ut guldmedaljer inom ridsporten också.

Vi har ju i ridsporten dessutom fått vår egen Bagdad-Bob (för er som inte minns honom: https://www.youtube.com/watch?v=yfAeMtcURg0) 

EJ ABO Olympic Games, Rio de Janeiro Horse inspection 2016-08-0
EJ ABO
Olympic Games, Rio de Janeiro

Här heter han Mario Andradé. Igår kväll, så där precis lagom när merparten av pressen gått hem (här kan man ana viss konspirationsironi) kallades det till ny säkerhetsbriefing – alltså inte en presskonferens, bara en sån sak.

Mario blev introducerad och hade information om ”incidenten”. Så det erkännandet har vi ju till sist fått.

Kulan som alltså fortfarande inte är officiellt identifierad (5.56, remember) men den kom i alla fall med så pass låg hastighet och energi att den inte utgjorde någon risk i sig – säger Bagdad Bob som fått informationen från annat håll.

Den hade avfyrats från en kåkstad (favella) en bra bit bort mot en polisövervakningsfarkost som benämndes som ”blimp”, alltså luftskepp. Polisen här använder sådana, tillsammans med rörliga drönare, för övervakning.

Så målet var alltså övervakningsenheten.
En dialog på briefingen mellan mig och BB.

När installerades dessa enheter?
– Någon vecka före de olympiska spelen.
Så de är till för säkerheten för spelen?
– Ja.
Men då är ju skottet indirekt riktat mot OS så som ni ju försäkrade oss om igår att så inte var fallet.
– Jag förstår din synpunkt, men du måste förstå min situation.

BB berättade att vi inom 24 timmar kommer att få reda på alla fakta kring vapen och kula samt till viss del närmare information kring ursprung. Dock inte tillräckligt exakt på grund av utredningssekretessen.

Under dagen har vi i militärområdet hör knallar med jämna och ojämna mellanrum. Till och med under presskonferensen. Vi är ju på ett militärområde, så det är kanske övningar, tänker ni?
Inte heller har någon gripits för skottet mot presstältet i Deodoro.
Bagdad-Bob gör sitt för att ingjuta lite säkerhet i oss.
– Vår första uppgift är att garantera er säkerhet. Vår andra uppgift är att hålla er informerade.
Så var det med det.

Annars har Roland Thunholm och knäckt lite extra som diversearbetare i presscentrat för att få någon slags ordning på fotografernas positioner inför måndagens terrängmoment – och nej, för min del är det för allas bästa. Jag gillar bra, raka och korrekta spelregler som alla ställer upp på och gäller hela tiden. Börjar domaren – i det här fallet fotochefen Steff, från Frankrike bör tilläggas, att vackla, ja då är vi illa ute och riskerar att bli helt utan bilder.

I tre dagar har vi frågat efter en banskiss, en beskrivning på hindren och en karta över fotopositioner i terrängen. De två första har vi delvis fått, även om en CAD_karta över området knappeligen kan räknas som banskiss. Fotopositionerna får vi nog reda ut i morgon bitti, lunchtid hemma i Sverige. Klockan 15 svensk tid drar terrängen igång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *