Om ackrediteringen

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_image admin_label=”Bild” src=”http://media3.mip.nu/2016/07/13432325_10153825866168337_4073595312236211718_n.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Ackreditering är ju ett slags ”validering” av ens närvaro på ett större evenemang. Det finns olika grupper av ackreditering beroende på arrangemang. Ibland kan det vara en generell för MEDIA men ibland är det mer detaljerat och styrt vad man får göra i sina respektive roller.

Tar vi Champions League när det var i Malmö så finns det PHOTO som då i sin tur är indelat i två, stillbild och rörlig bild. Eftersom VIASAT äger rättigheterna är de så kallad HOST BROADCASTER och har därför andra färger på västarna och får röra sig fritt.

Dessutom är det ju då en särskild ackreditering för skrivande journalister.

I OS så är MEDIA under bokstaven E (fråga inte varför). Med ackrediteringen E kommer du in på alla sporter som skrivande journalist. De med EP är motsvarande för fotograferna. Här kan det dock vara så att fotograferna har tillgång till platser som journalisten inte har.

Har man ett litet s efter E så betyder det specialsport det vill säga en särskild gren, i mitt fall EQ – equestrian och EPs – alltså fotograf in om idrott.

Som ackrediterad till OS har alla drygt 25000 journalister och fotografer tillgång till det enorma Main Press Center, MPC (bild från 2012 nedan) samt till de allmänt OS-transporterna i stan.

IMG_6530

Ackrediteringen sköts av respektive lands olympiska kommitté – här i Sverige är det SOK och ytterst Björn Folin som hanterar alla handlingar som skall lämnas in. Jag fick söka baklänges i mailboxen ganska så lång tid för att hitta första signalen till ackrediteringen. I december 2014 kom det som kallas PRESS BY NUMBERS. Där ombeds vi att ange antal från respektive media som man har för avsikt att ackreditera. I mitt fall 1 🙂

Sedan blev det också möjligt att via OS-organisationen boka boende. Halva summan skulle vara betald sommaren 2015. I november kom så det som kallas för PRESS BY NAME där vi skall specificera vilka som faktiskt åker. Senast den 10 januari var deadline. I slutet på februari var det dags för slutbetalning av boendet.

I juni dök så vår olympiska identitet upp. Jag förmodar att rutinerna är de samma i Rio som i London. När vi anlände till Heathrow så fanns det en egen ”olympic lane” där vi med ID-korten klara helt enkelt fick dem validerade och inplastade och vips så var det en badge.

Därefter är det ”fritt fram” att nyttja transportmedel och ta sig mellan de olika delarna av den olympiska staden.

Dock, inte att förglömma, säkerthetskontroll i varje hörn.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *