Ringa in fem fel i ett

Olympic Games, Rio de Janeiro Deodor Arena
Olympic Games, Rio de Janeiro
Deodor Arena

Ser ni något som saknas? Titta noga på bilden och betänk att det är en OS-arena. Jag kan förstå att ni inte ser detaljerna men det borde inte råda något tvivel att det är just en olympisk arena.

Vad är det som saknas?

De olympiska ringarna.

I alla andra sammanhang jobbar vi fotografer med att försöka få bilderna så ”rena som möjligt” från sponsorloggor och andra störande moment. Här VILL man ju se att det är från OS bilderna kommer.

IOK kunde tapetserat arenan med de fem olympiska ringarna om de hade velat och ingen hade protesterat eftersom det hade varit lönlöst.

Här i Rio verkar det dock som om IOK blivit överkörda eller kanske förda bakom ljuset vad gäller exponering av logotypen. Rio2016 är MYCKET större och finns i betydligt fler upplagor.

Det finns och MYCKET tydliga regler för hur ringarna får användas. Det olympiska valspråket ”Altius fortius citius” (snabbare, högre, starkare), facklan likaså, bara för att nämna några.

http://www.inta.org/TrademarkBasics/FactSheets/Pages/ProtectionofOlympicTrademarks.aspx

Vi skriver under på att de bilder vi tar här under OS endast används i redaktionella sammanhang – och här finns ju så klart gråzoner. Men likväl – här finns en tydlig monopolfördel som vi faktiskt söker – så finns den inte mer än i smådetaljer, vojlockarna till exempel – och då i minoritet i förhållande till den lite småfula Rio2016-loggan.

Olympic Games, Rio de Janeiro Frida Andersén/Herta
Olympic Games, Rio de Janeiro
Frida Andersén/Herta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *