En kula i klass med den som sköt JR – eller RJ i det här fallet.

Olympic Games, Rio de Janeiro Horse inspection 2016-08-0

Mario Andrade, Director of Communications for Rio 2016.

En kul historia som om ni vill hänga med hela vägen utvecklar sig till storpolitik och en presskonferens i stil med ”Inga-Britt Ahlenius har uttryckt intresse för andra arbetsuppgifter” och ”I did not have sex with that woman”.

Låt mig först ge er en platsbeskrivning som det faktiskt var tänkt från början. På väg från vår militärförläggning där jag och kollegorna bor passerar vi på vägen till arenan åtta minuter bort cirka tio olika militäranläggningar av varierande vapenslag. Kavalleri, infanteri, skola för luftvärnssoldater, militära underrättelseskolan and so it goes on som ni ser på bilderna.

Foto 2016-08-05 13 07 09 Foto 2016-08-05 13 04 50 Foto 2016-08-05 13 04 26 Foto 2016-08-05 13 03 29

Foto 2016-08-05 13 03 08Området heter Vila Militar och det sammanfattar liksom det hela i området, eller hur?

Nåväl. Vid arenan passerar vi först ett gäng soldater, idag på morgonen var det tio som stod på varsinn sida i ett tält där vi passerade igenom utan åtgärd. Därefter (!) cirka 100 meter bort vidtar säkerhetskontrollen som utförs av Forca National (vilket ju borde vara typ nationalgardet). Idag gick det till som så att jag la alla mina lösa grejor i fotovästen, lät kameraväskan gå igenom röntgen och la sedan västen i en låda bredvid säkerhetsbågen. Jag glömde bältet, gick tillbaka, la det också i samma låda som fotovästen och kom igenom med grönt ljus. Därefter plockar jag upp min fotoväst, bredvid säkerhetsbågen tillsammans med mitt bälte och sedan min kameraväska.

Hängde ni med, var det inte något som gick snett här? Jag låter er tänka i nån sekund till och skriver den här meningen som tidsfördriv för att ni dessutom ska bli lite distraherade.

Just det. Min fotoväst. Jag kunde haft vad som helst i fickorna på den, men den gick inte genom röntgen och inte heller genom säkerhetsbågen.

Nu har jag en nyckelknippa, min plånbok och telefon i min väst men ändå. Bältet var viktigt.

I presscentrat finns det sittplats för cirka 200 personer skulle jag tro. Fotografer och journalister med diverse ackrediteringar – de flesta så klart på plats för att enbart bevaka ridsporten, som jag till exempel.

Det är ett tält med stadig stålkonstruktion och tältduken är rejäl och inget pop-uptält från Biltema.

Vid pass 13-tiden idag uppstår plötsligt lite rörelse. Kollegan Jon Stroud från Storbritannien kommer springande till en av funktionärerna där jag sitter och säger ”A bullet came through the tent.” Jag tänker att han måste ha sett fel och går bort men vänder halvvägs för att hämta kameran. Pressfunktionären Anja Krabbe fick snabbt tag på kulan och vägrade visa den i detalj för mig med hänvisning till ”I am not at liberty to discuss this matter.”

I det här läget gör jag ett Facebookinlägg som faktiskt når allmänheten innan TT skrivit sin text.

Här finns en bild på kulan – som jag dock hann se att den var av militär kaliber och inte från något vapen som avfyrats i tävlingssammanhang. Jag vill mena att det var av kalibern 5.56 (kom ihåg detta för senare referens.)

Fint nog så långt. Ingen kom till skada men några frågor uppstår ju dock men egentligen skulle ju saken kunna vara förbi här.

EJ ABO Olympic Games, Rio de Janeiro The hole in the tent comes from a shredded bullet possible of the caliber 5,56. It came into the presstent at Deodoro Equestrian Park.

Olympic Games, Rio de Janeiro
The hole in the tent comes from a shredded bullet possible of the caliber 5,56. It came into the press tent at Deodoro Equestrian Park.

NU utvecklar det här sig snart till storpolitik. Vi slår oss till ro, återgår till dressyrmomentet i fälttävlan och det är frid och fröjd.

Anja Krabbe kommer vid 16.15-tiden runt och meddelar att det nu ska bli presskonferens kring kulfrågan, 16.45.

Klockan blir 16.45 och hon meddelar att presskonferensen är uppskjuten i väntan på en viktig medlem till podiet (an important member to the podium). Nu blir det ju plötsligt spännande. Är det kanske Thomas Bach, högsta hönset i IOC som kommer?

Klockan blir 17 och nötterna vid ljudanläggningen ser upptagna ut med att se ut som om de kan något men jag konstaterar att jag skulle ringt hit ljudfolket från Helgeåfestivalen för det hade gått fortare. Klockan blir också 17.15 när så Mario Andrade kommer upp och presenterar sig. Ett HELT okänt ansikte som visar sig vara Director of Communications of Rio 2016. Vi pratar alltså informationsdirektören för det hele…

Han säger i runda ordalag så här:
”Vi vet med 100 procent säkerhet att det inte är riktat mot OS, inte mot Deodoroarenan och inte heller mot presscentrat.”
I nästa andetag:
”Men vi vet ingenting om kulan, var den kommer från eller hur den kan ha kommit hit”. Kom ihåg 5.56 här!

För er som minns Bosse Ringholm PK (https://www.youtube.com/watch?v=6OhSI98antc) eller kanske i nyare tid säposchefen om terrorhotet mot Sverige så har ni en klar bild över hur presskonferensen utvecklade sig.

För om man inte hade frågor innan så har vi ju det nu. Det kunde skickat upp vem som helst och sagt typ ”angående kulan så håller säkerhetspersonalen på att utreda ärendet. Vi hoppas att ni trots allt ska kunna känna er säkra och vi ska göra allt som står i vår makt att se till att så sker.”

Istället är man 100 procent säker på att vi är säkra och lika säkra på att man inte vet var kulan kommer från.

På frågan hur han kunde vara så säker på det var att det hade han fått från myndigheterna. Yeah right!

Jag var tvungen att gå in med en fråga inför den internationella pressen.
”Varför betraktas inte den här platsen som en brottsplats och varför har den inte spärrats av samt att en av funktionärerna plockat upp kulan och på så sätt förstört bevismaterial.”
(Betänk nu att vi är i Brasilien – de rycker på axlarna över det här i vanliga fall).
Svaret jag fick var ”att det nog inte fanns någon risk i att spåren förstörts nämnvärt samtidigt som kommunikationschefen höll med om att det kunde vara att betrakta som en brottsplats.”

Olympic Games, Rio de Janeiro Mario Andrade, Director of Communications for Rio 2016 commenting on the stray bullet that entered the press tent in Deodor earlier on Saturday. In the background is the actual entry hole of the bullet, not clearly visible.

Olympic Games, Rio de Janeiro
Mario Andrade, Director of Communications for Rio 2016 commenting on the stray bullet that entered the press tent in Deodor earlier on Saturday. In the background is the actual entry hole of the bullet, not clearly visible.

I övrigt var svaren – vi utreder vi återkommer när vi vet mer. Vad ska man säga. Mario Andrade fick tuffa minuter i rampljuset. Det här en skandal för arrangörerna, utan att ta i. Så det blir ju pinsamt för IOK om det här blir ännu större.

Lite engelsk undervisning. Förlupen kula som det handlar om heter ”stray bullet” på engelska.

Googla stray bullet rio – och scrolla en bit ner efter de senaste träffarna om den här kulan.

”The Radio BandNews network had tallied 125 stray bullet victims(Editor’s note: all links in Portuguese), 33 of them fatal, in and around Rio by mid-July of this year, as against 95 the whole of last year.”

Det senaste året har 33 personer dödats av förlupna kulor i Rio, 92 skadade.

Avslutar som jag gjorde igår ”And that´s all I have to say about that”